အာဟာရခိ်ဳ ႔တဲ့ရင္ ကေလးရဲ ႔ ဦးေႏွာက္ဖြံျဖိဳးမႈ႔ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တာအျပင္၊ ကေလးေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့ အဆုပ္လမ္းေႀကာင္း နဲ႔ ဝမ္းေရာဂါေတြ အပါအဝင္ ေသြးဆိပ္တက္တဲ့ ေရာဂါႀကီးေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ၅ ႏွစ္ေအာက္ ကေလး ၃ ေယာက္မွာ ၁ ေယာက္ဟာ အာဟာရခ်ိဳ ႔တဲ့ေနတယ္လို႔ ကမာၻ႔ကုလသမဂၢ ဖြံျဖိဳးေရးအစီအစဥ္ (UNDP) က ထုတ္ျပန္႔ခဲ့ပါတယ္။. အာဟာရခိ်ဳ ႔တဲ့မႈ႔ဟာ မိခင္နို႔ဦးေရနဲ႔ မိခင္နို႔ကို ကာလတခုအထိ မတိုက္တာနဲ႔ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ အခ်ိန္ကိုက္ မေကြ်းတတ္တာေၾကာင့္ အဓိကျဖစ္ရတာပါ။
အာဟာရျပည့္ၿပီး အျခားေရာဂါေတြ မဝင္ေအာင္္ မိခင္နို႔ဦးေရတိုက္ျပီး၊ ပထမ ၆ လမွာ မိခင္နို႔ပဲတိုက္ကာ၊ ၆လနဲ႔ ၁ ႏွစ္ၾကား မိခင္နို႔နဲ႔အတူ ႏူးည့ံတ့ဲ ျဖည့္စြက္စာ(ႏို႔မႈန္႔၊ဆန္မႈန္႔နဲ႔ အသီးအႏွံေရာေထာင္းထဲ့ထားတာ) ေကြ်းျပီး၊ ၁ ႏွစ္ေက်ာ္ရင္ အသားငါး၊ ၾကက္ဥ၊ ေျမပဲ အပါအဝင္ ျဖည့္စြက္စာအားလုံး အာဟာရမၽွတေအာင္ ေကြ်ဖို႔လိုပါတယ္။ မိခင္နို႔ကိုေတာ့ ၂ ႏွစ္ထိ တိုက္ႏိုင္ရင္ ေကာင္းပါတယ္။
၂ ႏွစ္ေက်ာ္လာရင္ေတာ့ မိခင္ႏို႔ကို အားကိုးလို႔မရေတာ့ဘဲ၊ အာဟာရျပည့္စံုေအာင္ လူႀကီးစားသလိုပဲ Protein လို႔ေခၚတဲ့ အသားဓာတ္ ျဖစ္တဲ့ အသားငါး၊ ႏို႔၊ ၾကက္ဥ၊ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔၊ Carbohydrate လို႔ေခၚတဲ့ က ဆီဓာတ္ ျဖစ္တဲ့ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အာလူး၊ ျပီးေတာ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံေတြကို မၽွတေအာင္ေကြ်းဖို႔ အေရးႀကီးလာပါျပီ။
ဒီအေႀကာင္းအရာကို ပိုမိုသိရွိႏိုင္ဖို႔ ကိုဝင္းမင္းက အိုင္ယာလန္နိုင္ငံ University Collage Cork မွာ သုေတသနလုပ္ေနၿပီး ျမန္မာနိုင္ငံမွာ ႏွစ္ ၃၀ ၾကာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြနဲ႔ ကေလးငယ္ေတြကို ကုသေပးခဲ့ၿပီး ကေလးငယ္ေတြရဲ ႔ အာဟာရအေႀကာင္း က်န္းမာေရး ပညာေပး စာေတြ ေရးခဲ့တဲ့ ေဒါက္တာျမင့္ဦး ကို ေမးျမန္းတင္ျပထားပါတယ္။..
VOA သတင္းစာမ်က္ႏွာမွရယူသည္
0 comments:
Post a Comment